Beeldbank Historische Werkgroep Kynhout (De Knipe)
 → 
 →  [Database nr. 00427]
 

 
 

 

 
 
 

 

Uitgebreid zoeken

Database nr. : 00427
 
Titel : Beroep
Plaats/dorp : De Knipe
Adres (of locatie) : Dominee Veenweg
Datering : 18 juli 1963
Bijzonderheden : Groene Kruisgebouw, afdeling de Knipe. Dominee Veenweg 4 de Knipe. Gesticht in 1963 en in 1993 aangekocht door dokter Helder, de opvolger van dokter Ruys.

Friese Koerier van 18 juli 1963.
Niet meer met kleuters naar stad.
Groene Kruisgebouw in Knijpe geopend.

Knijpe - Een der hartewensen van de mensen, die in deze omgeving wonen, gaat nu in vervulling, zei burgemeester H. Huisman gistermiddag bij de officiële opening van het nieuwe Groene-Kruisgebouw in Knijpe. Deze woorden werden uitgesproken in café Bouma. Na de openingsrede van de burgervader ging het gezelschap naar het enige honderden meters verder gebouwd centrum voor de vereniging "Het Groene Kruis Knijpe" . Ieder kon zich daar overtuigen van de prachtige aanwinst voor het dorp. Een aanwinst waar door velen hard voor is gewerkt. De heer Huisman bracht één der sprookjes van moeder de Gans ter tafel. Het sprookje waarin een houthakker voorkomt, van wie geen enkele wens in vervulling gaat. Een tovenaar verschijnt hem echter en daarna mag hij drie wensen uitspreken, welke in vervulling zullen gaan. De burgemeester repte van de inwoners van Knijpe: Er zijn allerlei wensen die niet in vervulling gaan. Het vertoont een parallel met de wensen van de houthakker. En het lijkt eigenlijk wel, aldus de heer Huisman, of ook de inwoners van Knijpe drie wensen hebben mogen doen bij een tovenaar. De eerste hartewens gaat vandaag in vervulling. Een prachtig nieuw gebouw voor het Groene Kruis. De tweede wens wordt ook werkelijkheid: de bouw van een school met gymnastieklokaal. Aan de realisering van de sportterreinen wordt gewerkt, de derde maar niet de laatste wens van de inwoners van Knijpe. Burgemeester Huisman bracht in herinnering dat na de aanbesteding van het gebouw de werkelijke bouwkosten veel hoger bleken dan de geraamde. Dankzij de medewerking van de verenigingen in Knijpe, gelden uit de postzegelactie en van rijk, provincie en gemeente kon de bouw doorgang vinden. "Het gemeentebestuur is verheugd over deze aanwinst voor Knijpe", sprak de burgemeester. "Mag vanuit dit gebouw vele goede arbeid worden verricht".

Kleuterbureau.
De talrijke aanwezigen werden na deze woorden in de gelegenheid gesteld het gebouw te bezichtigen. Een modern en fris ingericht perceel, waar het consultatiebureau wordt gevestigd. Er is ruime gelegenheid voor het neerzetten van de kinderwagens, kleedgelegenheid en werkruimte voor de arts. Het kleuterbureau zal er ook in gevestigd worden. Dit betekent een grote verbetering voor de jonge moeders van Knijpe, die nu met hun pasgeborenen naar Heerenveen moeten. In het nieuwe medische centrum, waar men in Knijpe terecht trots op kan zijn, kunnen tevens sport- en andere medische keuringen verricht worden. Ook van de beschikbare vergaderruimte zal wel een dankbaar gebruik worden gemaakt. In café Bouma gaf de voorzitter van het Groene Kruis "Knijpe" na de bezichtiging nog een overzicht van de totstandkoming van het nieuwe gebouw. Op 5 september 1961 kwam de definitieve bouwvergunning af. De bouw zelf duurde ruim één jaar; door de strenge vorstperiode lag het werk hier vier maanden stil. Het bestuur had al zes jaar gewerkt aan de totstandkoming van het gebouw. Aanvankelijk was er een plan het gebouw te combineren met een badhuis, maar dat bleek niet uitvoerbaar en het badhuis viel af. Op 18 januari 1960 werd toen een nieuw schetsplan ingediend. Dat schetsplan is nu dus gerealiseerd, zeer tot genoegen van de bevolking van de Knijpe. Een mooi geschenk voor de in november 61-jarige vereniging.
 
Fotograaf :
Rubriek : Gezondheidszorg
Subrubriek : Huisarts
 

     

Heeft u aanvullende informatie over bovenstaande foto?
Wij vernemen dat zeer graag van u via het  

Uitgebreid zoeken
 

Record aangepast: 14 februari 2016